Panel alfa potrošnikov

Članek lahko preberete v 

1

 min

V Arhei smo v zadnjem času začeli uvajati skupnost oz. panel alfa potrošnikov, saj se je izkazalo, da tovrstni obveščeni, strokovni, pozorni potrošniki dajo bolj uporaben vpogled za razvoj produktov in krepitev blagovnih znamk kot pa običajni potrošniki, ki jih tematika raziskave zanima približno toliko kot lanski sneg in še včeraj o njej sploh niso razmišljali.

Alfa potrošnike lahko identificiramo v internih spletnih panelih ali pa ustvarimo ločeno skupnost preko kanalov, kjer se zadržujejo. Mi smo naše alfa potrošnike prepoznali v skupnosti navideznih kupcev, ki smo jih nekajkrat povabili v fokusne skupine in ugotovili, da z najbolj aktivnimi med njimi lahko ustvarimo nekaj več.

 

Gre za potrošnike, ki imajo ‘odprte oči in ušesa’ ter raznolike izkušnje tako na b2c kot na b2b področju, kot potrošniki in tudi kot ponudniki različnih rešitev.

 

Idealni so za co-creation delavnice in druge metode soustvarjanja, saj so vajeni opazovati, izražati svoje potrebe in razmišljati o nerealiziranih rešitvah.

Panel alfa potrošnikov uvajamo skupaj s sestrskim podjetjem Temidia, ki že 15 let izvaja navidezno nakupovanje in ima več sto strokovnih navideznih kupcev, ki se stalno urijo v opazovanju, zaznavanju, izražanju in ocenjevanju različnih rešitev.

To skupino potrošnikov bomo v prihodnje še okrepili z znanjem, kako sodelovati v procesih soustvarjanja, prepoznavati potrebe ter na osnovi tega generirati ideje in soustvarjati rešitve za večji uspeh in konkurenčnost naših naročnikov na trgu. Sčasoma bomo po vzoru tujih praks oblikovali tudi določene ekspertne skupine alfa potrošnikov glede na tematike, ki jih bomo preučevali, npr. napredne uporabnike tehnologij, potrošnike določenih poklicnih profilov in druge.

Vas zanimajo študije primerov? Pišite nam na info@arhea.si.

Dodajte se na seznam prejemnikov našega strokovnega mesečnika.

Arhea Mentor bo vsak mesec prinesel nove primere dobre prakse, nova znanja in tehnologije, ki smo jih spoznali. Lahko prelistate Arhiv zadnjih Mentorjev, če pa si želite biti med prvimi, ki bodo izvedeli za novosti, se prijavite!

Še ne prejemate Mentorja?