Ste pomislili, da bi med vašimi strankami vzpostavili spletni panel? Dobra ideja!

Članek lahko preberete v

2

 min

Preverite naslednje točke, morda ste za lastni panel že pripravljeni

1. Koliko “manjših” raziskav med strankami že delate sami?

Preglejte, kaj vse ste spraševali lastne stranke v zadnjem letu ali dveh. Morda je raziskav toliko, da bi lahko iz njih sestavili načrt za dvosmerno komunikacijo s strankami in jih vključili v redno sodelovanje pri preverjanju izkušnje z vami in razvoju vaših storitev. Če raziskav med strankami še ne izvajate, pa zagotovo prejemate pobude sodelavcev, kaj vse bi si želeli vprašati stranke. Iz teh vprašanj lahko sestavite enostavno “omnibus” raziskavo in z odgovori strank pomagate reševati poslovne probleme v vaši ekipi. Strankam pa boste s tem dali vedeti, da jih želite vplesti in jih povabili k sodelovanju tudi v prihodnje. Tako boste dosegli večjo vpletenost in boljši odziv.

2. Izkoristite soglasja, ki jih zbirate v skladu z novo uredbo GDPR.

Verjamem, da imate polno glavo GDPR, vseeno pa je to odlični trenutek, da začnete zbirati soglasja tudi za sodelovanja v vaših internih raziskavah. Zato ga ne pozabite dodati k ostalim soglasjem, s katerimi boste naslavljali svoje stranke.

Morda pa že imate zbrano skupino strank, ki so vam ta soglasja za sodelovanje v raziskavah že dala in še niste pomislili, da bi jih lahko uporabili za postavitev lastnega panela. Lahko so to tudi leadi oziroma adreme potencialnih strank, ki ste jih odkrili pri izvedbi ‘gap analiz’, zato jih ne zavrzite, ampak razmislite o potencialu za panel.

Virov potencialnih panelistov je torej dovolj, za panel pa ne potrebujete velikih baz. Če imate na voljo kontakte 40.000 strank in se vašemu panelu pridruži 1 %, boste dosegli vzorec 400 sodelujočih, ki vam bo zagotovo zadostoval za večino raziskav, ki jih imate v načrtu.

3. Preverite, katera orodja že imate v hiši in ocenite potrebno investicijo.

Morda imate vso potrebno infrastrukturo že na voljo in začetna investicija sploh ni potrebna.

Začnete lahko s CRM sistemom, ki ga najverjetneje že imate, z orodjem za spletne raziskave, ki jih je na trgu mnogo in z orodjem za upravljanje email list in pošiljanje email sporočil (marketing automation). Na ta način lahko sistem sestavite iz obstoječih rešitev, lahko pa se odločite za eno celovito rešitev, ki vam vse to omogoča. Rezultate raziskav pa nenazadnje lahko analizirate v Excelu, če nimate programa za statistične analize ali z uporabo BI orodja (primer boste videli v prihodnjem Mentorju).

Tudi, če še niste pripravljeni za panel, naj vas to ne odvrne od tega, da začnete raziskovati lastne stranke, saj se iz njihovih izkušenj lahko največ naučite in hkrati postavite temelje za pravi panel ali še bolje za “insight community”.

Dodajte se na seznam prejemnikov našega strokovnega mesečnika.

Arhea Mentor bo vsak mesec prinesel nove primere dobre prakse, nova znanja in tehnologije, ki smo jih spoznali. Lahko prelistate Arhiv zadnjih Mentorjev, če pa si želite biti med prvimi, ki bodo izvedeli za novosti, se prijavite!

Še ne prejemate Mentorja?